In Nederland zijn mannen en vrouwen gelijk. Een vrouw mag werken en eigen geld verdienen, een huis huren of kopen, een eigen bankrekening hebben en zelf geld uitgeven. Toch is ongeveer de helft van de vrouwen in Nederland niet financieel onafhankelijk. Ze hebben het inkomen van hun partner, ouders of andere familieleden nodig om rond te komen.
Hoe ga jij om met geld?
Veel vrouwen vinden het niet leuk om hun geldzaken te regelen, omdat ze denken dat het moeilijk is. Er zijn ook vrouwen die het wel willen regelen, maar niet mogen en worden gecontroleerd door hun partner en/of andere familieleden. Vaak regelt de partner de geldzaken. Niet slim, want je weet nooit wat de toekomst brengt. Wat als jullie gaan scheiden of je partner overlijdt? Als je niet weet hoe de geldzaken zijn geregeld, bestaat de kans dat je geldproblemen krijgt. Regel geldzaken daarom samen. Weet wat er is geregeld voor bijvoorbeeld pensioen en verzekering. Weet wat jullie aan bezittingen en geld hebben en waar je alle informatie kunt vinden. Ook is het beter voor jullie relatie als je praat over geld en samen verantwoordelijk bent. Heb je kinderen? Leer je kind van jongs af aan om zelfstandig met geld om te gaan. Zo verklein je de kans dat je kind in de toekomst geldproblemen krijgt.
Geld is vrijheid
Femmes for Freedom wil dat alle vrouwen financieel onafhankelijk zijn. Dat je een eigen inkomen hebt en niet anderen nodig hebt om rond te komen. Dat je verstand hebt van geldzaken en afspraken rondom geld goed vastlegt. Als je financieel onafhankelijk bent, word je minder snel onderdrukt. Je kunt makkelijker je eigen keuzes maken, zoals het verbreken van je relatie en zelfstandig verder leven.
In Nederland sta je er niet alleen voor
Ben je financieel afhankelijk van anderen, doordat je niet kunt rekenen, lezen en schrijven? Word je onderdrukt? In Nederland zijn er mensen die jou gratis kunnen helpen. Wie niet kan werken heeft vaak recht op een uitkering. Wie te weinig verdient, kan van de overheid extra geld krijgen. Je moet dan natuurlijk wel aan bepaalde regels voldoen. Je kunt bijvoorbeeld extra geld krijgen als je de huur niet kunt betalen. Dat heet huurtoeslag. Er zijn ook andere toeslagen. Als je voor de wet bent getrouwd heb je recht op partneralimentatie bij een scheiding. Je partner moet ook kinderalimentatie betalen als jullie kinderen hebben. Je hoeft dus niet bang te zijn voor geldproblemen.
Wat kan je doen om financieel zelfstandig(er) te worden:
- Laat geldzaken niet aan anderen over. Woon je met je partner? Doe het dan samen. Weet wat er is geregeld voor bijvoorbeeld pensioen en verzekering. Weet wat jullie aan bezittingen en geld hebben en waar je alle informatie kunt vinden. Mag je je niet bemoeien? Probeer de brieven die thuis komen te lezen en maak voor jezelf kopieën. Blijf altijd geïnteresseerd en wees betrokken.
- Zorg ervoor dat je je administratie goed op orde hebt. Mensen die hun papierwerk goed ordenen hebben minder vaak betalingsachterstanden en schulden.
- Iedereen in Nederland heeft recht op een bankrekening en pinpas. Je hebt geen toestemming van anderen nodig en je partner hoeft het niet te weten. Je kan de bank vragen om geen post naar je huis te sturen. Kan je om welke reden dan ook geen bankrekening openen? Neem voor hulp contact op met Femmes for Freedom.
- Zorg dat je een DigiD hebt en ga er veilig mee om. Je hebt een DigiD nodig om via het internet iets bij een overheidsorganisatie te regelen, bijvoorbeeld de Belastingdienst. Bewaar je wachtwoord goed en geef het aan niemand.
- Weet waar je recht op hebt en vraag het aan. Heb je een zorgverzekering, een huurhuis of kinderen? Dan heb je misschien recht op een toeslag (vergoeding). Je regelt je toeslag via de Belastingdienst. Je kunt het aanvragen en aanpassen met je DigiD.
- Laat je salaris, zorgtoeslag, huurtoeslag en kinderbijslag overmaken naar je eigen bankrekening.
- Spaar geld voor onverwachte kosten. Door geld te sparen kun je geldproblemen voorkomen. Heb je geen inkomen en/of krijg je weinig geld van je partner? Probeer dan toch geld opzij te leggen. Ook al moet het stiekem. Probeer bijvoorbeeld bij het doen van boodschappen wisselgeld achter te houden. Zet het geld daarna op je rekening.
- Geef alleen geld als je het wilt en kunt missen. Maak duidelijke afspraken met je partner over het helpen van familieleden met geld. Bespreek samen wat jullie spaardoelen zijn. Reken uit wat voor bedrag jullie hiervoor maandelijks opzij moeten zetten. Je kunt alleen helpen als je geld overhoudt.
- Trouw eerst voor de wet. Daarna mag je voor je geloof trouwen. De Nederlandse wet beschermt je en regelt automatisch een aantal zaken voor je, zoals partneralimentatie bij een scheiding. Maak afspraken over geldzaken voordat je gaat samenwonen of trouwen. Leg afspraken vast bij de notaris.
- In Nederland heeft iedereen recht om te scheiden. Je hebt geen toestemming van je partner nodig. Weet waar je recht op hebt bij een scheiding en wees niet bang voor geldproblemen. In Nederland helpt de overheid iedereen die financiële hulp nodig heeft.
- Probeer je geld, goud en sieraden zelf te bewaren. Ben je bang dat het van je wordt afgepakt? Huur een kluis en bewaar het daarin.
- Probeer als het kan te werken om je inkomen aan te vullen. Of doe ervaring op met vrijwilligerswerk.
- Leer de Nederlandse taal (nog beter). Dit kan via taallessen. Mag je geen taalcursussen volgen? Probeer het te leren via televisie, boeken, tijdschriften, taalprogramma’s, zoals google translate, en gratis cursussen via internet.
- Zet alleen je handtekening ergens onder als je het begrijpt en het ermee eens bent. Niemand mag je dwingen om je handtekening te zetten. Word je gedwongen? Verzin dan een andere handtekening.
- Geloof niet alles wat je partner/(schoon)familie je vertelt over Nederland. Controleer of het klopt door het na te vragen bij mensen die je vertrouwt of zoek informatie op via het internet. Laat je niet zomaar wat aanpraten.
- Weet waar je terecht kunt voor hulp. De gemeente kan je bijvoorbeeld doorsturen naar organisaties die je helpen bij je administratie en schuldproblemen. Ze kunnen ook helpen bij het vinden van een opleiding en/of werk.
- Mag je niet werken? Krijg je geen geld? Mag je het huis niet uit? Dit hoef je niet te accepteren. Wil je ontsnappen? Lees onze informatie Ontsnap uit je huis.