Huwelijkse gevangenschap betekent dat je vastzit in een huwelijk en niet kunt scheiden, vaak omdat je partner niet meewerkt aan de religieuze scheiding. Veel vrouwen kunnen hierdoor niet verder met hun leven.
Ben je nog niet getrouwd? Regel de volgende dingen, zodat je later niet ‘gevangen’ zit in een huwelijk.
Als je al 'gevangen' zit in een huwelijk:
Als je vastzit in een huwelijk, kun je verschillende mentale en fysieke klachten krijgen. Denk aan angst, slapeloosheid, depressie of zelfs gedachten aan zelfmoord. Het is belangrijk om deze signalen serieus te nemen en hulp te zoeken.
Huwelijkse gevangenschap kan op verschillende manieren voorkomen. Hier zijn enkele vormen die je misschien herkent:
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je partner niet wil scheiden. Hier zijn een paar veelvoorkomende redenen:
Als je man je vasthoudt in het huwelijk, kan hij zich schuldig maken aan verschillende vormen van misbruik en misdrijven. Dit kan bijvoorbeeld zijn:
Al deze dingen zijn natuurlijk strafbaar. Ze zijn ook erg schadelijk voor jouw rechten en vrijheid. Ze kunnen ernstige gevolgen hebben voor je fysieke en emotionele gezondheid.
Als je in het buitenland bent getrouwd en daarna in Nederland bent gescheiden, kan je huwelijk in het buitenland vaak nog steeds geldig zijn. Dit kan problemen geven als je ex-partner weigert om het huwelijk in dat land te laten ontbinden. Risico's voor vrouwen:
Een scheiding is vaak heel moeilijk voor kinderen. Ze denken dat hun ouders altijd samen blijven en willen niet kiezen tussen hen. Daarom is het belangrijk dat ze goede hulp krijgen en dat er duidelijke afspraken zijn over hoe ze hun ouders kunnen blijven zien. Bij een moeilijke scheiding kunnen kinderen problemen krijgen die hen hun hele leven kunnen blijven beïnvloeden.
Kinderen van vrouwen in huwelijkse gevangenschap hebben het vaak extra zwaar. Soms raken ze een ouder kwijt omdat de vader hen dwingt het kind af te geven of omdat hij het kind stiekem meeneemt naar een ander land. Dit kan zorgen voor veel pijn en verdriet, die nog lang blijven. Kinderen die bij hun moeder blijven, moeten vaak hun moeder helpen en leven in een gebroken gezin. Als hun moeder zonder officiële scheiding een nieuwe relatie krijgt, kunnen ze ook last krijgen van vervelende reacties van anderen.
Femmes for Freedom helpt niet alleen vrouwen, maar ook hun kinderen. Als een moeder vrij en gelukkig is, kan ze beter voor haar kinderen zorgen.
Femmes for Freedom (FFF) heeft de term 'huwelijkse gevangenschap' bedacht en werkt hard om vrouwen in deze situatie te helpen. FFF heeft ervoor gezorgd dat er wetten zijn gekomen die huwelijkse gevangenschap strafbaar maken.
Wat FFF doet voor jou:
Nederlands
Engels
Somalisch
Tigray
Arab
Farsi
Turks
Urdu
Ben je in direct gevaar? Bel dan altijd de politie. |
Bel bij direct gevaar 112. Is er geen direct gevaar? Bel dan 0900 8844 |
Heb je te maken met emotioneel geweld en heb je hulp nodig? Neem contact op met Veilig Thuis. |
Vanuit Nederland: 0800 2000 Vanuit het buitenland: +31 703 11 90 07 |
Heb je opvang nodig? Neem contact op met Sterk Huis. |
013 543 30 73 |
Heb je opvang nodig? Neem contact op met Eva of Zahir. |
|
Heb je te maken met emotioneel geweld en wil je (anoniem) je verhaal delen? Neem contact op met Fier!. |
088 20 80 000 |
Heb je te maken met emotioneel geweld en ben je jonger dan 18? Neem dan contact op met de Kindertelefoon. |
0800 0432 |
Heb je te maken met emotioneel partnergeweld? Neem contact op met SAFE. |
Femmes for Freedom
Jan van Nassaustraat 102
2596 BW Den Haag
T. 070-362 65 06
E. info@femmesforfreedom.com
KvK-nummer: 54074681
Femmes for Freedom heeft
de ANBI status,
waardoor uw giften
belasting aftrekbaar zijn.