Seks zonder huwelijk? Seks met iemand met een ander geloof? Seks met iemand van hetzelfde geslacht? In Nederland vinden we dat meestal heel gewoon. Tenminste, zolang je behoort tot de juiste groep.
Maar voor vrouwen in veel migrantengemeenschappen lijken andere regels te gelden. Kunnen we het ons voorstellen dat een vrouw met een islamitische achtergrond behoefte heeft aan seks, zonder dat ze daarvoor eerst hoeft te trouwen? Dat ze misschien met een niet-gelovige man naar bed wil?
Seks is een lichamelijke behoefte. Een emotionele. Een menselijke. Dus ook van vrouwen in migrantengemeenschappen. Ook als ze een cultureel conservatieve achtergrond hebben. Ja, ook vrouwen met een hoofddoek hebben seks – soms zelfs met andere vrouwen met een hoofddoek.
En daar is niets mis mee. Sterker nog, dat is een mensenrecht. Een recht dat wij met de campagne ‘I decide. Sexual rights are human rights’ luidkeels opeisen.
Dat is keihard nodig, want de seksuele vrijheid van vrouwen in veel migrantengemeenschappen wordt constant tegengewerkt. Niet alleen door de poortwachters van de gemeenschappen zelf, maar ook door de organisaties die ze bij zouden moeten staan. Gerespecteerde kennisinstituten zijn namelijk bang om de conservatieve krachten in migrantengemeenschappen tegen zich in het harnas te jagen. Dus kiezen ze voor een ‘cultuursensitieve’ benadering, waarbij ze de poortwachters naar de mond praten. Hun recente campagne is anno 2019 nog steeds niet inclusief!
Maar het zijn juist deze poortwachters die de taboes rond seksualiteit graag in stand houden. De stemmen van de ‘nieuwe’ Dolle Mina’s in diezelfde gemeenschappen worden genegeerd.
De gevolgen zijn rampzalig. Zo is de seksuele weerbaarheid van vrouwen in deze gemeenschappen lager, waardoor ze slechter in staat zijn zelf te beslissen of ze seks willen. Ze hebben minder toegang tot voorbehoedsmiddelen en minder kennis erover, wat een groter risico op seksueel overdraagbare aandoeningen en ongewenste zwangerschappen oplevert. Seks is voor hen niet meer plezierig en menselijk, maar negatief en iets om je voor te schamen. De vrouwen die wel seks hebben, moeten vaak een dubbelleven leiden.
De cijfers liegen er niet om: deze en talloze andere problemen rond seksualiteit nemen voor vrouwen in veel migrantengemeenschappen niet af, maar toe!
Het is tijd dat dit verandert. Houd op met ons te behandelen alsof we door onze cultuur bepaald worden. Cultuursensitief is niet inclusief, maar helpt alleen maar om taboes en onderdrukking in stand te houden. Praat openlijk en eerlijk met ons over seks. Neem onze behoeften en problemen net zo serieus als die van iedere andere Nederlander. Help ons taboes te doorbreken, zodat wij ons ook kunnen mengen in de #MeToo-discussie. Betrek ons bij beleidsvorming, bij campagnes over seks en bij seksuele voorlichting: op scholen in steden waar veel migranten wonen en in asielzoekerscentra.
Want ook vrouwen in migrantengemeenschappen zijn seksuele wezens. We zijn namelijk gewoon mensen. Behandel ons dus ook zo. Daar hebben we simpelweg recht op. Sexual rights are human rights!
Alle campagnematerialen van #idecide, sexual rights are human rights, zoals formats voor social media en verschillende posters kunt u hier downloaden. Ook kunt u bij ons de flyer Mijn Lichaam Mijn Keuze bestellen. Stuur ons een mailtje naar info@femmesforfreedom.com.
Wij zijn blij en vereerd dat de hoogleraren Angela Maas en Ellen Laan achter deze campagne staan! Hun steun is een belangrijke erkenning voor de seksuele zelfbeschikking van migrantenvrouwen!
Met dank aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dankzij de bijdrage van OCW kunnen wij onze fundamentele mensenrechten bevechten en dit geluid laten horen.
(Model: Dounia Rijkschroeff, Fotografie: Benning&Gladkova, Typografie: buro RuSt, Visagie: Esther Goldstein)