Het Gerechtshof deed vandaag uitspraak in de zaak van een Pakistaan-Nederlandse vrouw die religieus wil scheiden van haar man. Haar man weigert de scheiding en zij vroeg de Nederlandse rechter dit als onrechtmatige daad vast te stellen op straffe van een dwangsom. Op 6 januari 2016 verwierp de rechtbank dit verzoek. De rechter verwees de vrouw door naar de shariarechtbank in het Verenigd Koninkrijk. Femmes for Freedom heeft deze vrouw ondersteund bij het voeren van dit belangrijke proefproces.
In hoger beroep heeft de rechter de vrouw echter in het gelijk gesteld. De man moet op straffe van een dwangsom religieus van haar scheiden, zonder dat de shariarechtbank daar verder aan te pas hoeft te komen. Voor de vrouw betekent dit dat zij haar vrijheid weer terug krijgt. Ook vrijwillig gesloten huwelijken kunnen in huwelijkse gevangenschap ontaarden wanneer de man weigert te scheiden. Terwijl de man opnieuw trouwt, blijft de vrouw vastzitten in haar huwelijk en kan zij haar eigen leven niet verder vorm geven. Bij reizen naar een islamitisch land wacht haar mogelijk veroordeling wegens geen gehoor geven aan de echtelijke gehoorzaamheidsplicht of overspel.
De nieuwe uitspraak van de rechter heeft voor een grote groep vrouwen met een biculturele achtergrond afkomstig uit patriarchale gemeenschappen impact. Uit de overwegingen van het hof blijkt namelijk dat er geen onderscheid moet worden gemaakt tussen vrouwen die alleen een religieus huwelijk hebben gesloten en zij die tevens ook burgerlijk en daarmee voor de Nederlandse wet zijn getrouwd. Dit biedt hoop voor andere vrouwen die in huwelijkse gevangenschap leven.
Meer informatie?
Vonnis hoger beroep (november 2017)
Vonnis Rechtbank Rotterdam (januari 2016)
Uitzending Nieuwsuur (februari 2016) – Proefproces moet islamitisch scheiden mogelijk maken.
Opinieartikel Shirin Musa (februari 2016) – Een vrouw die naar vrijheid streeft, verdient onze steun – toch?