Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal

Wat is het?

Als een vrouw seks heeft met een man kan de vrouw zwanger worden. Anticonceptie zorgt ervoor dat je niet zwanger wordt. Met anticonceptie kun je zelf
bepalen of je kinderen wilt. Wanneer je kinderen wilt en hoeveel kinderen je wilt. Je hebt veel soorten anticonceptiemiddelen, bijvoorbeeld een anticonceptiepil, spiraaltje of condoom. Condooms beschermen ook tegen geslachtsziekten, zoals aids en chlamydia. De anticonceptiepil is niet alleen voor vrouwen die seks hebben. Je kunt het ook gebruiken tegen puistjes en menstruatiepijn. Op www.anticonceptievoorjou.nl lees je meer over alle soorten anticonceptie. Je kunt ook naar je dokter voor informatie. Wil je niet naar de dokter? Dan kun je ook naar andere plekken gaan om informatie op te vragen over anticonceptie, zoals het Sense-spreekuur.

Wat zijn je rechten?

  • Je hebt het recht om over je eigen lichaam te beslissen. Jij bepaalt of je anticonceptie wilt gebruiken en welke.
  • Niemand mag je dwingen om wel of niet zwanger te worden. Dwingen is strafbaar.
  • Iedereen in Nederland heeft recht op anticonceptie. Ook als je een verblijfsvergunning met verblijf bij je partner hebt.
  • Voor meisjes onder de 18 jaar is anticonceptie gratis. 
  • De dokter mag aan niemand vertellen waar jullie over gepraat hebben.

Kosten anticonceptie

Als je jonger bent dan 21 jaar wordt je anticonceptie betaald door je basisverzekering. Vanaf het moment dat je 18 jaar bent, hebben de kosten voor anticonceptie invloed op je eigen risico. Hier kan je dus post over ontvangen. Ben je bang dat iemand anders je post leest? Vraag dan aan je verzekering of je bericht via de e-mail kunt krijgen. Als dat niet mogelijk is of als je e-mail ook door iemand anders wordt gelezen, dan kun je je anticonceptie ook meteen bij de apotheek betalen. Je moet het dan zelf betalen, maar je weet wel zeker dat niemand erachter komt dat je anticonceptie gebruikt. Ben je ouder dan 21 jaar? Dan kan je aanvullende verzekering een bedrag betalen. Als dat niet zo is, dan moet je zelf betalen voor je anticonceptie. Kijk op www.zorgwijzer.nl/vergoeding/anticonceptie voor meer informatie over de kosten.

Soorten anticonceptie

Condoom

Je kunt een condoom kopen in supermarkten, drogisterijen en automaten. Je hebt dus geen doktersrecept nodig. Een condoom is een elastisch hoesje, meestal van dun rubber, dat je om de stijve penis doet. Dit hoesje is erg elastisch, zodat het om veel verschillende soorten penissen heen past. Als een man klaarkomt, vangt het condoom het sperma op. Hierdoor kan het sperma de baarmoeder niet in. Het condoom is het enige middel dat je tegen zwangerschap en soa’s beschermt.

Bovenop het condoom zit een klein tuutje, een reservoir. Dit reservoir vangt het sperma op. Wanneer je het condoom om je penis rolt, is het belangrijk om deze tuutje dicht te knijpen. Anders kan er lucht in komen en werkt het niet meer goed. Een condoom kan je alleen op een stijve penis aanbrengen. Als je dat niet doet, kan het fout zitten, afglijden of scheuren. Dan is het condoom niet meer betrouwbaar. Een condoom is betrouwbaar als je het goed gebruikt. Maar 2% tot 5% van de mensen die altijd een condoom gebruiken, worden zwanger.

Je kunt het kopen bij de supermarkt, drogisterij, apotheek of uit een automaat halen. Vrouwencondooms koop je bij de drogisterij of apotheek. Condooms zijn in verschillende soorten en maten te koop. Je kunt kiezen uit verschillende smaken, grappige vormen, en groottes. Condooms worden normaal niet betaald door je zorgverzekering. Maar je kan bij de zorgverzekering kiezen voor een jongerenpakket waar je het gratis krijgt.

Je moet een condoom goed bewaren en ervoor zorgen dat het niet kapot gaat. Het is dus beter om condooms niet in je portemonnee te bewaren, omdat sleutels of muntjes het condoom kunnen scheuren. Pas ook op als je lange nagels hebt en open een condoomverpakking nooit met je tanden. Op internet vind je veel tips over hoe je een condoom kunt gebruiken.

Het kan zijn dat mannen je proberen over te halen om zonder condoom seks te hebben. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze niets voelen met een condoom. Maar condooms zijn erg dun, waardoor je vaak niet eens merkt dat je het om hebt. Er zijn zelfs extra dunne condooms te koop, zodat je het echt goed kan voelen. Sommige mannen willen stoer doen en zeggen dat een condoom niet past, omdat hun penis te groot of te dik is. Maar de meeste condooms passen wel, omdat ze erg rekbaar en stevig zijn. Praat erover met elkaar. Maar laat je niet overhalen en zorg ervoor dat je altijd met een condoom seks hebt. Je kan ook samen proberen of een gewoon condoom past. Past het echt niet? Dan zijn er ook extra grote of juist extra kleine condooms te koop. Niet iedere winkel heeft grote condooms, maar via het internet kan je het wel kopen. Op het internet kun je ook “anoniem” condooms bestellen. Deze bestelling komt dan onder een andere naam op je bankafschrift te staan en wordt verzonden zonder dat je ziet wat er in de verpakking zit. Condooms worden niet betaald door je verzekering. Maar veel verzekeringen sturen bij jongerenpakketten gratis condooms op als je dat wil.

Als je snel een condoom nodig hebt, kan je het ook uit een automaat halen. Let wel goed op de houdbaarheidsdatum van het condoom. Een condoom dat over tijd is, is minder betrouwbaar. Automaten in toiletten zijn prima, maar je kan beter geen condoom kopen uit een automaat op straat. Als hier de hele dag de zon op staat, kunnen de condooms uitdrogen, waardoor ze kunnen scheuren.

Ken je de term Double Dutch? Dat betekent dat je extra veilig vrijt. Niet door twee condooms te gebruiken. Doe dat nooit! Het condoom kan scheuren. Bij Double Dutch gebruik je een condoom en daarnaast een andere soort anticonceptie, zoals de pil, of staafje. Zo ben je dubbel beschermd.

Vrouwencondoom

Het vrouwencondoom is een condoom dat je in je vagina stopt. Hierdoor kan het sperma niet in je baarmoeder terechtkomen. Het vrouwencondoom ziet eruit als een zakje met 2 buigzame ringen, een smalle en een brede. De smalle ring breng je in je vagina. De brede ring blijft buiten je vagina en vouw je over je schaamlippen heen. Als je seks hebt, gaat de penis in het vrouwencondoom. Als de man klaarkomt, vangt het vrouwencondoom het sperma op. Zo kan je niet zwanger raken. Je moet het vrouwencondoom wel voorzichtig uit je vagina halen, zodat je geen sperma in je vagina krijgt. Bij een vrouwencondoom word je gewoon ongesteld.

Een vrouwencondoom heeft glijmiddel aan de binnenkant, maar je kan beter extra glijmiddel kopen. Door het vrouwencondoom blijft je vagina droog. Dan kan de penis blijven plakken aan het condoom, waardoor het verschuift. Dan is het ook minder betrouwbaar. Het vrouwencondoom is te koop bij drogisten, apotheken, soms in supermarkten, seksshops en op het internet. Het is wel duurder dan mannencondooms. Ze zijn te koop vanaf €2,50 per stuk. Als je meer tegelijk koopt, zijn de condooms per stuk goedkoper.

In een relatie moet een vrouw vaak voor anticonceptie zorgen, omdat zij degene is die zwanger kan worden. Maar je hebt samen met je partner seks, dus hij is ook verantwoordelijk. Daarom is het belangrijk om met je partner over anticonceptie te praten. Hij moet ook weten wat je gebruikt en waarom. Ben je niet verzekerd en moet je zelf betalen voor je anticonceptie. Vraag dan aan je partner om mee te betalen. Wil hij dat niet? Dan moet hij nadenken over hoe duur het hebben van een kind is. Veel duurder dan anticonceptie, dus hij kan beter meebetalen.

Koperspiraaltje

Het koperspiraaltje is een stukje plastic in de vorm van de letter ‘T’, met daaromheen een koperdraadje. Het is een anticonceptiemiddel zonder hormonen. Het koperspiraaltje wordt via de vagina in je baarmoeder geplaatst. Dit spiraaltje zorgt ervoor dat de zaadcellen van de man geen eicel kan bevruchten. Daarnaast zorgt het er voor dat een mogelijk eitje zich niet kan innestelen in de baarmoederwand. Een koperspiraaltje kun je vertrouwen. Als je een koperspiraaltje plaatst, dan is de kans dat je zwanger wordt maar 0,1 tot 1,0%. Door het koperspiraaltje word je 5 tot 10 jaar niet zwanger. Meteen nadat het is geplaatst, ben je al beschermd. Daarom kan het koperspiraaltje ook als nood-anticonceptie worden gebruikt. Heb je onveilige seks gehad of is het condoom gescheurd? Dan kun je tot vijf dagen erna een koperspiraaltje laten plaatsen. Dit zorgt ervoor dat je niet zwanger wordt. De dokter, verloskundige of een gynaecoloog kan het spiraaltje plaatsen. Wanneer je een koperspiraaltje hebt, kun je de eerste paar keer heftig menstrueren. Na een paar maanden gaat het vaak over. Bij sommige vrouwen blijven hun menstruaties heftig. Na het weghalen van het spiraaltje ben je meteen weer vruchtbaar. Dus kun je weer zwanger worden. Bij het gebruik van een koperspiraaltje word je gewoon ongesteld. Niemand kan dus aan je merken dat je een spiraaltje hebt. De man kan dit spiraaltje ook niet voelen tijdens de seks.

Sterilisatie

Als je hebt besloten dat je geen kinderen (meer) wilt, dan kun je kiezen voor sterilisatie. Mannen en vrouwen kunnen zich laten steriliseren. Bij vrouwen worden de eileiders afgebonden. Het zaad van de man kan dan niet meer bij de eitjes in de eileiders komen, en de eitjes kunnen na de eisprong niet naar de baarmoeder. Bij mannen worden de zaadleiders afgebonden, waardoor bij een orgasme geen zaad meer uit de penis komt.  Na de ingreep ben je dus blijvend onvruchtbaar. Als je spijt hebt van je keuze, dan is het moeilijk en duur om weer vruchtbaar te worden. Het is dus belangrijk om zeker te zijn van je keuze. Er zijn twee manieren waarop vrouwen gesteriliseerd kunnen worden: hysteroscopische sterilisatie en laparoscopische sterilisatie.

  1. Bij hysteroscopische sterilisatie wordt er in iedere eileider een klein veertje geplaatst. Om de veertjes groeit littekenweefsel. Deze veertjes en het littekenweefsel houden de eileiders tegen. Drie maanden na de sterilisatie ben je beschermd tegen zwangerschap. De kans op een zwangerschap is dan nog maar 0,4%. Hysteroscopische sterilisatieis geschikt voor vrouwen die te zwaar wegen, darmproblemen hebben of buikinfecties hebben gehad. De sterilisatie kan in de polikliniek van het ziekenhuis worden gedaan. Je krijgt eerst een plaatselijke verdoving. Daarna plaatst de dokter plaatst de veertjes via de baarmoederhals. Dat betekent dat je na de behandeling geen littekens hebt. Als je hiervoor kiest, dan kan je nooit meer kinderen krijgen. Deze behandeling wordt niet altijd door je zorgverzekering betaald. Dat hang van je pakket af. Vraag het daarom eerst na bij jouw verzekering.

Bij laparoscopische sterilisatie maken ze een sneetje in je buik, zodat de dokter je voortplantingsorganen goed kan zien. Je houdt er daarom een litteken aan over. De behandeling wordt in het ziekenhuis gedaan en je moet eerst helemaal onder narcose. De arts bindt daarna je eileiders af met ringetjes of clipjes, zodat het helemaal dichtzit. De kans op een zwangerschap is dan nog maar 2%. Dus is het heel betrouwbaar. Deze vorm van sterilisatie past goed bij vrouwen met een pijnsyndroom, die iets abnormaals in de baarmoeder, zoals vleesbomen, hebben of die allergisch zijn voor nikkel. De veertjes die tijdens de hysteroscopische sterilisatie worden gebruikt, kunnen van nikkel zijn. Deze operatie wordt ook niet standaard betaald door je verzekering. Neem daarom eerst contact op met jouw zorgverzekering en bespreek wat er mogelijk is.

Als je spijt hebt van je sterilisatie, dan kan je de clipjes weer laten verwijderen in het ziekenhuis. Dit is wel erg moeilijk en duur. En de kans is klein dat je eileiders weer helemaal herstellen. Je eicel kan misschien wel weer bevrucht worden, maar  je hebt dan kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Als je na sterilisatie toch kinderen wil, dan kun je kiezen voor IVF. Bij IVF worden de eicellen bevrucht buiten de eileiders om en direct in de baarmoeder geplaatst. IVF behandelingen zijn zwaar en duur. Daarom is het belangrijk dat je heel zeker weet dat je geen kinderen meer wilt en daarna pas kiest voor sterilisatie.

Nadat je bent gesteriliseerd, blijf je gewoon ongesteld. Niemand kan dus aan je zien dat je gesteriliseerd bent. Na een behandeling heb je wel een paar dagen nodig om je beter te voelen. Ook moet je een dagje naar het ziekenhuis. Als niemand dit mag weten, kun je naar een ziekenhuis in een andere stad te gaan.

Sterilisatie man

Ook mannen kunnen gesteriliseerd worden. Bij mannen is het zelfs veel makkelijker, omdat het geslachtsorgaan van de man aan de buitenkant zit. Onder plaatselijke verdoving worden de zaadleiders doorgeknipt en afgebonden. De behandeling wordt in het ziekenhuis gedaan door een uroloog. Door het doorknippen van de zaadleiders kan er geen zaad meer in het prostaatvocht komen. Mannen kunnen na deze behandeling nog steeds op dezelfde manier klaarkomen. De penis wordt niet anders. Het enige verschil is dat er geen zaadcellen meer in het sperma zitten. Na twee tot drie maanden is het zaad uit het zaadvocht verdwenen en zijn ze onvruchtbaar. De geslachtsorganen van de man zit aan de buitenkant. Daarom is deze ingreep veel minder heftig bij mannen dan bij vrouwen. De verzekering betaalt niet voor deze behandeling. Als je partner sterilisatie wil, dan is het goed om eerst informatie te vragen bij de zorgverzekering. Als je partner spijt krijgt van zijn keuze, dan kan de operatie ook omgekeerd worden. Dat is niet makkelijk en het is niet zeker dat hij weer kinderen kan krijgen.

Hormonale anticonceptie

Het koperspiraaltje en sterilisatie zijn betrouwbare vormen van anticonceptie zonder hormonen. Veel vrouwen in Nederland kiezen voor hormonale anticonceptie. Dit, omdat hormonale anticonceptie tijdelijk is en niet (altijd) in het lichaam geplaatst hoeft te worden door een arts.

Hormoonspiraal

Het hormoonspiraaltje lijkt net als het koperspiraaltje op de letter ‘T’. Een huisarts, verloskundige of gynaecoloog, plaatst het in je baarmoeder. Het hormoonspiraaltje geeft 5 jaar lang het hormoon progestageen af. Dit zorgt ervoor dat het zaad minder makkelijk het baarmoederslijm doorkomt en dat het eitje zich niet kan nestelen. Het hormoonspiraaltje is erg betrouwbaar. Er worden maar 0,1% tot 0,2% van de vrouwen toch zwanger. Aan het spiraaltje hangen twee touwtjes die net buiten de baarmoeder uitkomen. Via die touwtjes kan het spiraaltje ook verwijdert worden. Jij en je partner zullen geen last van de touwtjes hebben. Het hormoonspiraaltje beschermt je 5 jaar. Daarna moet je een nieuwe laten plaatsen. Als je andere anticonceptie wil gebruiken of kinderen wil, dan kan je het spiraaltje natuurlijk ook eerder verwijderen. Na het weghalen van het spiraaltje ben je vrij snel weer vruchtbaar. Door het hormoonspiraaltje worden sommige vrouwen onregelmatig ongesteld of helemaal niet meer.

De pil

De pil is het meest gebruikte anticonceptiemiddel. Je neemt de pil iedere dag via de mond in, behalve in de stopweek. De hormonen in de pil zijn oestrogeen en progestageen. Dit zijn hormonen die jouw lichaam ook van zichzelf hebben. De pil beschermt je op drie manieren tegen zwangerschap:

  • De pil zorgt ervoor dat er geen eicel vrijkomt. Als er geen eicel is, kan er ook geen bevruchting zijn.
  • De pil zorgt ervoor dat er geen eitje kan nestelen in de baarmoederwand.
  • De pil zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals dikker wordt, waardoor zaadcellen minder makkelijk naar binnen kunnen.

Er zijn veel verschillende soorten van de pil beschikbaar. In sommige pillen zitten meer hormonen. Samen met je arts zoek je de pil die het beste bij jou past.

Als je het goed slikt, is de pil heel betrouwbaar. Je moet de pil 21 dagen lang elke dag slikken. Daarna heb je een stopweek. Na deze stopweek begin je aan een nieuwe pilstrip. Er bestaan ook pillen waarbij het anders is. Je arts kan je er meer informatie geven. Als je op je eerste dag van je menstruatiestart met de pil, dan ben je meteen beschermd tegen zwangerschap. Zo niet, dan is de pil na zeven dagen veilig. Als je in die tussentijd seks hebt, gebruik dan ook een andere anticonceptie. De pil beschermt je niet tegen soa’s. Gebruik daarom een condoom.

Ben je vergeten de pil in te nemen? Geen paniek. Als dat 1 keer gebeurd, en je haalt deze in, dan is de pil nog steeds betrouwbaar (behalve in de eerste maand). Vergeet je de pil vaker? Dan is het minder betrouwbaar. Gebruik dan een condoom. Als je diarree hebt of moet overgeven,  dan kan de pil ook minder betrouwbaar zijn. Vooral als je de pil net hebt ingenomen. De hormonen zijn dan nog niet genoeg in je lichaam opgenomen. Is dit het geval? Neem dan een extra pil uit een reservestrip. Dan ben je toch beschermd.

De pil kan bijwerkingen geven. Welke dat zijn verschilt per persoon en per pilsoort. Vrouwen klagen over gewichtstoename, hoofdpijn, misselijkheid, stemmingswisselingen of gespannen borsten. Deze klachten gaan vaak weer over. Als het niet overgaat, kan je met je huisarts praten. Misschien past een andere pil beter bij jou?

Ga je op reis of zwemmen? En wil je een maandje niet ongesteld worden? Dat kan! Je kunt de pil doorslikken tijdens de stopweek. Dan word je niet ongesteld. De meeste soorten van de pil kun je veilig doorslikken, maar maak de volgende strip wel af. Als je de pil goed gebruikt, dan blijf je ongesteld worden. Niemand kan dus aan je merken dat je de pil gebruikt. Maar je moet de pil wel iedere dag innemen. Mag niemand weten dat je de pil gebruikt?  Verstop het dan op een goede plek of draag het altijd bij je. Ben je toch bang dat iemand erachter komt dat je anticonceptie gebruikt? Dan is een andere soort anticonceptie misschien beter voor jou.

Prikpil

Met een prikpil spuit je hormonen in je lichaam. Deze hormonen zorgen ervoor dat je geen eisprong krijgt en dat zaadcellen minder makkelijk de baarmoeder inkomen. Er zijn twee soorten van de prikpil. De ene prikpil spuit je in je arm of bil. De andere prikpil spuit je onder je huid. Een prikpil beschermt je 3 maanden tegen zwangerschap. Daarna moet je een nieuwe prikpil halen. Het fijne van de prikpil is dat je deze maar 1 keer per 3 maanden hoeft te halen. Het is niet fijn dat je elke drie maanden naar de arts moet voor een prikpil.

Met de prikpil kan je niet je menstruatie overslaan, zoals bij de pil. Als je net bent begonnen met de prikpil, kan je heftigere bloedingen krijgen tijdens je menstruatie. Als je de prikpil een tijdje gebruikt, kunnen de bloedingen helemaal wegblijven. Mag niemand weten dat je anticonceptie gebruikt? Door de prikpil kan je menstruatie onregelmatig zijn. Dit kunnen andere mensen misschien wel merken en vragen stellen. Maar het is fijn dat je geen medicijnverpakkingen in huis hebt. Denk er daarom goed over na. Wanneer je stopt met de prikpil, kan het bijna een jaar duren voordat je weer vruchtbaar bent. De prikpil beschermt niet tegen soa’s. Als je seks hebt met verschillende mensen, gebruik dan altijd een condoom.

NuvaRing/Anticonceptiering

De NuvaRing is een zachte, buigzame ring die je zelf in je vagina plaatst. Daar geeft deze ring elke dag een beetje hormonen af aan je lichaam. Met deze ring ben je 1 maand lang beschermd tegen zwangerschap. De ring zorgt ervoor dat je geen eisprong krijgt, het eitje niet kan nestelen en het zaad minder makkelijk de baarmoeder binnenkomt. De ring is erg betrouwbaar. Er worden maar 0,4% van de vrouwen toch zwanger.

De NuvaRing moet je 3 weken achter elkaar in je vagina dragen. Na 3 weken haal je de ring eruit en doe je een week niets in. In die week wordt je ongesteld. In deze week ben je ook beschermd tegen zwangerschap. Na deze ringvrije week, begin je met een nieuwe ring. Als je wil, kun je je menstruatie overslaan. Tijdens het sporten of zwemmen kan je de ring gewoon inhouden.  Hij valt er niet zomaar uit. Je kunt deze ook niet kwijtraken in je lichaam. Tijdens de seks kan je partner de ring wel voelen. Je kan wel last krijgen van bijwerkingen, zoals hoofdpijn, gespannen borsten, gewichtstoename en acne.

Je kan deze ring alleen op doktersrecept krijgen. De houdbaarheidsdatum van de ring is niet lang. Daarom is het beter om niet te veel tegelijk te halen, maar iedere drie maanden een nieuwe.

Anticonceptiestaafje

Het anticonceptiestaafje is een klein plastic staafje. Het is zo groot als een lucifer en wordt in je bovenarm geplaatst. Elke dag geeft het staafje een beetje hormonen af aan je lichaam. Het staafje blijft 3 jaar lang in je bovenarm zitten. Je bent dus 3 jaar lang beschermd tegen een zwangerschap. 0,3% van de vrouwen kan toch zwanger worden van een staafje. Een anticonceptiestaafje is dus heel betrouwbaar.

Het staafje wordt ook wel Implanon genoemd. Alleen een dokter kan het staafje plaatsen en verwijderen. Wil je een anticonceptiestaafje laten plaatsen? Dan zal de dokter eerst goed met je praten. Zodat je zeker weet dat deze anticonceptie het beste bij je past. Je menstruatie kan door dit staafje wel heftiger worden of juist wegblijven. Je kunt je menstruatie niet uitstellen, zoals bij de pil. Net als alle andere geneesmiddelen kunnen er bijwerkingen zijn. Je arts kan je daar meer over vertellen.

Anticonceptiepleister

De anticonceptiepleister, met de merknaam Evra, kun je in Nederland kopen. De pleister is een dunne, huidkleurige pleister van 4,5 bij 4,5 centimeter, die je op je huid plakt. Daar geeft de pleister 1 week lang hormonen af aan je lichaam. Je moet dus iedere week een nieuwe pleister plakken. Deze hormonen zorgen ervoor dat je geen eisprong krijgt en het baarmoederslijmvlies dikker wordt, waardoor het zaad moeilijker in de baarmoeder komt. De vierde week is de stopweek en word je ongesteld. Je bent dan nog steeds beschermd tegen een zwangerschap. Met de pleisters kan je je menstruatie goed regelen, omdat je de stopweek kan overslaan. De pleister is net zo betrouwbaar als de pil als je het goed gebruikt.

De pleister kan tegen water. Je kunt er dus mee zwemmen en douchen. Plak de pleister ergens op je huid. Dit kan overal, behalve op je borsten en bovenbenen. Plak het wel iedere keer op een andere plek, zodat je huid niet gaat irriteren. De pleister is niet betrouwbaar als je zwaarder weegt dan 90 kg. Dan kan je beter voor een andere soort anticonceptie kiezen.

De pleister kan je dus zien zitten, omdat je het op je lichaam plakt. Je kan het niet zomaar weghalen, want dan ben je niet meer beschermd. Vind je dat niet mooi of mag je partner niet zien dat je anticonceptie gebruikt? Kies dan voor een andere anticonceptiemiddel. Als je voor deze pleister kiest als anticonceptie, dan moet je naar je dokter. Je kan het alleen krijgen op doktersrecept.

Deel, mail of print deze pagina
Facebook icon Twitter icon LinkedIn Icon E-mail icon WhatsApp Icon Print Icon