Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal

Wanneer een man klaarkomt tijdens de seks, komt er sperma uit zijn penis. Sperma bestaat uit miljoenen zaadcellen. Als de zaadcellen in je vagina terechtkomen, dan zwemmen deze naar de baarmoeder en de eileiders. Ze zijn op zoek naar een eicel. Een eicel kan bevrucht worden als deze los is gekomen uit de eierstok. Wanneer de zaadcellen de eicel hebben gevonden, proberen ze allemaal door de wand van de eicel heen te komen. De allerbeste zaadcel wint en mag als enige naar binnen. Dit heet bevruchting. De eicel en de zaadcel smelten samen tot een nieuwe cel. Deze nieuwe cel groeit in de baarmoeder van de vrouw verder tot een nieuw kindje. Dit duurt ongeveer negen maanden. Tijdens een zwangerschap verandert er van alles in je lichaam. De  verloskundige, huisarts en andere zorgprofessionals helpen je, zodat je goed voorbereid bent wanneer je baby komt. Op deze pagina vindt je meer informatie over zwangerschap.

(Moeilijk) zwanger worden

De meeste vrouwen zijn maar een paar dagen per maand vruchtbaar. Als je graag zwanger wil worden, dan is het goed om op deze dagen seks te hebben. Je kan op verschillende manieren erachter komen welke dagen je vruchtbaar bent, maar deze manieren zijn niet 100% betrouwbaar. Wil je juist niet zwanger worden? Dan is het niet genoeg om geen seks te hebben op deze dagen. Daarover leggen we meer uit bij anticonceptie.

Als je hebt besloten om zwanger te worden, dan hoop je dat het zo snel mogelijk gebeurt. Maar niet alle vrouwen worden makkelijk zwanger. Lukt het bij jou niet? Dan kan je je daardoor verdrietig voelen. Misschien vind je het moeilijk om er met je partner over te praten en hebben jullie daardoor een moeilijke relatie. Het is echt belangrijk om met elkaar te blijven praten. Er zijn verschillende redenen waarom een zwangerschap niet lukt of niet doorzet. Die redenen kunnen lichamelijk zijn, maar ook mentaal (psychisch). Het probleem kan bij de man liggen, bij de vrouw, bij allebei of bij geen van beide.

Het kan zijn dat je geen of heel soms een eisprong hebt. Of dat je baarmoederslijmvlies een lage kwaliteit heeft, waardoor het eitje niet kan nestelen. Het kan ook zijn dat het sperma van de man niet zo goed is. Als je probeert zwanger te worden, is het beter om te stoppen met roken en drinken en om geen stress te hebben. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Neem er de tijd voor. Als je na een jaar proberen nog steeds niet zwanger bent geworden, dan kan je naar je huisarts gaan. Je huisarts kan je onderzoeken en vertellen hoe je verder geholpen kunt worden.

IVF

Je bent onderzocht en hebt gehoord dat je moeilijk zwanger kunt worden. Dat is erg jammer, maar er zijn gelukkig een aantal manieren waarop je misschien toch een kindje kunt krijgen. IVF (in-vitrofertilisatie) is een bekende manier. Bij IVF worden de eitjes niet in de baarmoeder, maar buiten de baarmoeder bevrucht. Om dit te kunnen doen krijg je hormonen, waardoor er in 1 keer meer eitjes klaar zijn om bevrucht te worden. Deze eitjes worden dan opgezogen uit de eileider en buiten je baarmoeder bevrucht met een zaadcel. Per eicel zijn er wel 100.000 tot 200.000 zaadcellen nodig. Deze worden samen op een schaaltje gelegd en in een broedkast gelegd. Als de bevruchting is gelukt en de eicel zich begint te delen, dan kan het embryo in de baarmoeder worden geplaatst. Dit gebeurt meestal 3 tot 5 dagen nadat de eitjes zijn bevrucht. Omdat er meerdere eitjes per keer bevrucht worden, kunnen ook meerdere bevruchtingen lukken. Toch wordt er per keer maar 1 embryo geplaatst. De rest van de embryo’s worden ingevroren. Als de eerste keer niet lukt, kunnen de ingevroren embryo’s gebruikt worden.

De kans dat je zwanger wordt na de eerste behandeling IVF ligt op 35%-40%. Maar het verschilt per persoon. Het ligt aan je leeftijd, hoe goed je eicel en de zaadcel is. De eerste drie IVF behandelingen worden betaald vanuit de zorgverzekering, als je jonger bent dan 43 jaar. Als je ouder bent dan 43 jaar, worden de behandelingen niet betaald door je zorgverzekering.

Kunstmatige inseminatie

Soms lukt het niet om natuurlijk zwanger te worden. Dit kan allerlei redenen hebben. Misschien heeft je partner wel genoeg zaadcellen, maar zwemmen ze niet hard genoeg. Of jij hebt antistoffen tegen het sperma in je baarmoederhalsslijm. Je kan vaginisme hebben, waardoor je geen geslachtsgemeenschap hebt. Het kan zijn dat je ovulatieproblemen hebt, of dat je partner te snel klaarkomt. Of je bent onderzocht, maar het is niet duidelijk is waarom je niet zwanger wordt. Bij al deze redenen kun je kiezen voor kunstmatige inseminatie. Bij kunstmatige inseminatie wordt het zaad van je partner of donorzaad, op het juiste moment kunstmatig bij je ingebracht met een slangetje en spuitje. Er zijn drie verschillende soorten inseminaties mogelijk:

  1. KIE: bij deze methode wordt het zaad van je eigen partner met een slangetje en spuitje in je baarmoederhals gebracht. Dit doet je dokter op het meest vruchtbare moment van je cyclus.
  2. IUI: de best zwemmende zaadcellen van je partner worden direct in je baarmoeder geplaatst. De zaadcellen zijn dan dichter bij de plek van de bevruchting. Het is belangrijk dat de zaadcellen precies op het goede moment bij de vrouw worden ingebracht. Bij IUI kan de vrouw hormonen gebruiken om zeker te weten dat er een eisprong is. De extra hormonen kunnen de eisprong opwekken en meerdere eitjes laten rijpen, zodat ze bevrucht kunnen worden. Zo wordt de kans op een zwangerschap groter.
  3. KID: bij kunstmatige inseminatie met donorsperma wordt sperma uit de spermabank bij de vrouw ingebracht. Zaad van een spermabank is zaad van een man die dit (anoniem) heeft gegeven. Je kan voor KID kiezen als je geen mannelijke partner hebt, of als je partner onvruchtbaar is. Lesbische stellen kunnen daarom ook goed geholpen worden met kunstmatige inseminatie.

Kunstmatige inseminatie wordt soms betaald vanuit de basisverzekering. Naast kunstmatige inseminatie en IVF bestaan er meerdere vruchtbaarheidsbehandelingen. Je dokter kan je er meer informatie over geven.

Wat moet je wel en niet doen tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent, moet je goed voor jezelf en je baby zorgen. Er zijn een aantal dingen die je niet mag eten, zoals rauwe vlees, visproducten of rauwe melkkazen. Daarnaast moet je oppassen met een aantal kruiden. Ook is het erg belangrijk dat je niet rookt, geen alcohol drinkt of drugs gebruikt tijdens je zwangerschap.

Je mag wel seks hebben tijdens je zwangerschap. Je baby zit veilig in het vruchtwater en wordt beschermd door jouw lichaam. Sommige zwangere vrouwen vinden het fijn om seks te hebben. Tijdens je zwangerschap zijn je geslachtsorganen beter doorbloed. Daardoor kan je wat bloed verliezen na de seks. Daar hoef je niet van te schrikken. Ga wel naar de dokter als je vaak en veel bloed verliest. Het is ook heel normaal als je geen zin hebt in seks tijdens je zwangerschap. Wees eerlijk tegen je partner. Niemand mag jou dwingen om seks te hebben. Als je vliezen gebroken zijn, mag je geen seks meer hebben.

Heb jij of je partner een soa? Wees dan extra voorzichtig. Deze soa is ook gevaarlijk voor je baby. Meer hierover lees je onder het kopje ‘soa’s’.

Deel, mail of print deze pagina
Facebook icon Twitter icon LinkedIn Icon E-mail icon WhatsApp Icon Print Icon