Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal

Ongewenste zwangerschap

Wat als je zwanger bent, terwijl je dit niet wil? Dat kan een grote schok voor je zijn. Je bent niet klaar voor een kind, je hebt geen geld of werk om voor het kind te zorgen, je bent slachtoffer van seksueel misbruik, enzovoort. Je kan veel redenen hebben om (nu) geen kind te willen. Vertel aan iemand die je vertrouwt dat je zwanger bent. Door erover te praten moet je ook nadenken wat je met je zwangerschap wil. Wil je de baby op de wereld zetten en houden? Wil je de baby afstaan ter adoptie? Tijdelijk of voor altijd in een pleeggezin onderbrengen. Of wil je een abortus?

Afstaan ter adoptie

Je kan de baby op de wereld zetten en daarna afstaan ter adoptie. Kies je daarvoor? Dan worden alle juridische banden tussen jou en je kind verbroken. Dat betekent dat het kind door de adoptieouders wordt opgevoed en hun achternaam krijgt. Dit is een heftige beslissing, waar je niet zomaar voor kiest. Daarom zijn er verschillende organisaties die je hierbij kunnen helpen. Na de geboorte van je baby moet je van deze organisaties 3 maanden lang goed over je keuze nadenken. Wil je de baby echt afstaan? Zij zullen je uitleggen wat de voor- en nadelen zijn en je alle mogelijke opties vertellen. Pas daarna kan je een goede keuze maken en je beslissing doorgeven. Deze organisaties helpen je ook als niemand van je zwangerschap mag weten. Op de website van Fiom, www.fiom.nl, kun je er meer informatie over vinden.

Pleegzorg

Je kunt ook voor pleegzorg kiezen. Dat is voor als je zwanger bent, maar op dat moment niet voor je kind kan zorgen. Bij de geboorte wordt je kind dan ergens geplaatst waar hij of zij kan blijven. In die tussentijd kan jij je leven op orde brengen. Bijvoorbeeld door werk te zoeken of een huisje te regelen. Als je er klaar voor bent, kan je kind weer bij jou terecht. Pleegzorg kan tijdelijk zijn, maar ook voor altijd. Je blijft wel een rol spelen in het leven van je kind en je kunt je kind blijven zien. De pleegouders worden bij jou in de buurt gezocht, zodat je niet veel afstand hebt tussen je kind. Dit kunnen jouw familieleden zijn, bekenden of onbekenden. Samen met het pleeggezin kan je goede afspraken maken over jouw rol in de opvoeding van het kind. Pleegzorg is in Nederland per regio geregeld. Op de website https://www.jeugdzorgnederland.nl/onze-leden/ vind je er meer informatie over.

Abortus

Je kunt ook kiezen voor een abortus. Dan stop je je zwangerschap en wordt de vrucht uit je lichaam gehaald. Het kind wordt dus niet geboren. Abortus mag alleen tot 22 weken, daarna is het verboden. Dit moment rekenen ze vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. De manier waarop je zwangerschap wordt beëindigd, ligt aan hoe lang je zwanger bent en hoe oud je bent. Het is daarom belangrijk om meteen naar je dokter te gaan als je ongewenst zwanger bent. Je kan ook naar een dokter bij een abortuskliniek of naar een centrum voor seksuele gezondheid gaan. De dokter kan vertellen hoe lang je zwanger bent en waaruit je kunt kiezen. Wanneer je bij de dokter bent geweest ben je verplicht om nog 5 dagen na te denken of je echt een abortus wil. Pas na de zesde dag, mag je het ook echt laten doen. Als je korter dan 6 weken en 2 dagen zwanger bent, dan ben je niet verplicht om 5 dagen na te denken. Er zijn verschillende manieren om je zwangerschap te stoppen:

  • Abortuspil: je mag een abortuspil nemen tot 9 weken zwangerschap. Voor deze pil moet je altijd naar een abortuskliniek. De abortuspil is een medicijn die je drie dagen moet innemen. De eerste pil slik je door bij de kliniek. Deze pil zorgt ervoor dat je zwangerschap stopt en de vrucht niet verder kan groeien. Daarna mag je naar huis. Thuis moet je 24 tot 72 uur na de eerste pil, de tweede medicijn zo hoog mogelijk achterin je vagina duwen. De pillen lossen daar vanzelf op. Door deze medicijn trekt je baarmoeder samen en stoot daarmee het embryo af. Als je een abortuspil inneemt, is het belangrijk dat je niet alleen bent. Vraag iemand die je vertrouwt om bij je te blijven. Deze persoon kan je helpen en kijken of alles goed gaat.
  • Zuigcurettage: tot 13 weken van je zwangerschap, kun je kiezen voor een abortus met een zuigcurettage. Een plastic zuigbuisje wordt in je baarmoedermond ingebracht. Deze zuigt je baarmoedermond leeg. Dit kan pijn doen en je kunt krampen krijgen. Je kan een zuigcurettage in een kliniek laten doen. Het wordt gezien als de meest veilige manier.
  • Instrumentele behandeling: van ongeveer 13 tot 18 weken mag je kiezen voor een instrumentele behandeling. Voor de behandeling word je eerst verdoofd. Je kan kiezen voor plaatselijke verdoving of voor een roesje, zodat je slaapt. Een uur voor de behandeling krijg je een medicijn die je baarmoedermond zacht maakt. Ze verwijderen je vrucht en zuigen daarna je baarmoeder leeg. Kiest je voor een abortus onder volledige verdoving? Dan mag je voor de behandeling niets eten en drinken.
  • Sedatie: vanaf 18 weken tot 22 weken wordt een abortus niet meer overal gedaan. Op dit moment zijn er in Nederland twee klinieken die het wel doen, Beahuis en Bloemenhove Kliniek in Heemstede en het Vrelinghuis in Utrecht. Deze behandelingen duren vaak de hele dag en je moet helemaal onder narcose.

Abortusklinieken

Nederland heeft op dit moment 11 abortusklinieken. Er is er dus altijd wel een kliniek bij jou in de buurt, of ver weg genoeg als niemand het mag weten. Er zijn ook 99 ziekenhuizen die een abortus mogen doen. Behalve bij een zwangerschap van 18 tot 22 weken. Dat moet in een kliniek. Deze behandelingen zijn moeilijker en hebben meer voorbereidingstijd nodig dan de rest. Je kunt deze behandeling daarom niet overal laten doen.

Nederland heeft op dit moment de volgende abortusklinieken:

Naam

Plaats

Termijn

Abortuskliniek Amsterdam

Amsterdam

Tot 18 weken

Flevoziekenhuis

Almere

Tot 12 weken

Abortuskliniek Almere

Almere

Tot 13 weken

Mildredclinics

Arnhem

Tot 18 weken

Abortuskliniek Den Haag

Den Haag

Tot 13 weken

Mildredclinics

Eindhoven

Tot 18 weken

Emmahuis

Enschede

Tot 12 weken

Stimezo SGNN

Groningen

Tot 13 weken

Beahuis & Bloemenhove Kliniek

Heemstede

Tot 22 weken

Vrouwen Medisch Centrum

’s Hertogenbosch

Tot 13 weken

Gynaikon

Roermond

Tot 18 weken

Gynaikon

Rotterdam

Tot 18 weken

Vrelinhuis

Utrecht

Tot 22 weken

Stimezo

Zwolle

Tot 13 weken

 

Na de abortus

Wanneer je zwanger bent, maakt je lichaam allemaal hormonen aan. Na een abortus gaan deze hormonen niet meteen weg. Het kan dus dat je na een abortus emotioneel en onzeker bent. Deze hormonen gaan vanzelf weg. Je mag tot 24 uur na de abortus niet achter het stuur, dus geen auto rijden. De eerste twee weken na een abortus mag je geen seks hebben, zwemmen, tampons gebruiken of in bad. Je mag je natuurlijk wel douchen. Na ongeveer 4 tot 6 weken word je weer ongesteld.

Zoals bij iedere behandeling is er een kans op risico’s. Je arts zal deze aan je vertellen. Ook kom je na de abortus nog een keer op controle, om te kijken of alles goed is gegaan. De abortusarts zal ook met je spreken over anticonceptie. Het is mogelijk om direct na een abortus (tot 15 weken) een spiraaltje te laten plaatsen. Op die manier ben je beter beschermd tegen een zwangerschap.

Abortus is jouw keuze

Over abortus zijn er grote meningsverschillen. Mensen om je heen kunnen negatief reageren als ze weten dat je voor een abortus kiest of als ze weten dat je het hebt laten doen. Maar; het is een keuze die jij uiteindelijk als enige kunt maken. Het is wel goed om te praten met de man van wie je zwanger bent, of met mensen die je vertrouwt. Maar laat je niet overhalen. Het hebben en verzorgen van een kind is een grote zorg. Als je geen kind op de wereld wil zetten en/of er niet voor kunt zorgen, dan mag je kiezen voor een abortus.

Abortus en kosten

Als je in Nederland een abortus in een kliniek laat doen, dan worden de kosten uit een bijzonder potje betaald. Dit betekent dat je niet hoeft te betalen voor je abortus. Je verzekering krijgt er ook niets van te horen.

Als de abortus wordt gedaan in het ziekenhuis, of wanneer je een spiraaltje laat plaatsen na een abortus, dan moet je er wel voor betalen. Dit loopt via je zorgverzekeraar. Zij nemen contact met je op. Als je hier vragen over hebt, of als niemand mag weten van je abortus, dan is het belangrijk dat je er goede afspraken over maakt.

Als je niet de Nederlandse nationaliteit hebt of een verblijfsstatus hebt in Nederland, dan moet je zelf betalen voor een abortus. Vaak moet je eerst betalen en kunnen ze daarna pas de abortus doen. Als je hier vragen over hebt, kan je contact opnemen met de kliniek.

Minderjarig en abortus

Ben je jonger dan 16 jaar en zwanger? Dan mag je ook kiezen voor een abortus. Omdat je minderjarig bent, moeten je ouders het wel goed vinden. Maar het kan zijn dat het absoluut niet mogelijk is om er met je ouders over te praten. Dat zij absoluut niet mogen weten dat je seks hebt gehad. Dat je bent misbruikt of verkracht en dat er kans is op eerwraak of achterlating. Allemaal heel heftig en begrijpelijk dat je het dan met niemand wil delen. Vertel het aan je arts. Dan is het aan hem of haar om te besluiten of je een abortus mag, zonder dat je ouders het weten. De arts zal er goed met je over praten. Als hij of zij besluit dat het mag, dan kun je die krijgen. Als je de abortus laat doen in een kliniek, dan hoef je er niet voor te betalen. Zo komen je ouders er ook niet achter.

Abortus onder dwang

Abortus is verboden als iemand je dwingt. Niemand mag jou dwingen om je zwangerschap te stoppen. Als je naar een abortuskliniek gaat, zullen ze aan je vragen of je wordt gedwongen. Als dat zo is, vertel het aan je arts. Probeer alleen naar de kliniek te gaan. Dus zonder de persoon die je dwingt en vraag om hulp. De arts kan je verder helpen.

Tijdens je zwangerschap mag ook niemand je dwingen om medicijnen in te nemen. Geeft iemand je pillen, maar vertrouw je het niet? Slik het dan niet door. Als je het niet zeker weet, bel dan je arts of verloskundige. Als iemand geweld gebruikt, bel dan meteen de politie. Zij kunnen je naar een vrouwenopvang brengen. Daar ben je veilig.

Geen kinderwens

Vaak denken we dat mensen graag kinderen willen. Maar er zijn ook vrouwen en mannen die geen kinderen willen. Ze vinden het niet in hun leven passen. Ze willen de zorg niet. Ze willen geen kinderen vanwege het milieu, enzovoort. Er kan van alles de reden zijn. Net als mensen zelf mogen beslissen of ze wel of geen seks hebben, is het hebben van kinderen ook een persoonlijke keuze. Wil je geen kinderen? Vertel het aan je partner. Het kan zijn dat hierdoor een relatie eindigt, maar het is belangrijk om dit van elkaar te weten.

Je mag zelf kiezen of je wel of geen kinderen wil. Niemand mag jou dwingen om kinderen te krijgen. Zoek hulp als je word gedwongen, bijvoorbeeld via je huisarts. De huisarts kan je ook helpen met het vinden van de juiste anticonceptie, zodat je niet zwanger wordt.

Hoe ga ik het gesprek aan

Je kan met verschillende mensen praten over seks. Het is vaak fijn dat de persoon, met wie je over seks praat, jou een veilig gevoel geeft. Soms is het eng om juist met mensen die je goed kent over seks te praten. Je wilt zeker weten dat de persoon het niet doorvertelt aan een ander. Door er samen over te praten en door samen jullie gevoel erover te delen, kun je elkaar vertrouwen.

Een gezond seksleven hoort bij een gezonde romantische relatie. Het is belangrijk om met je partner te praten over seks, het lichaam en seksueel genot. Geef bij elkaar aan wat jullie wel en niet fijn vinden aan jullie seksleven en praat over jullie fantasieën. Soms veranderen je wensen of je lichaam. Je komt  aan, valt af of wordt zwanger. Die veranderingen merk jij natuurlijk goed, maar het is fijn als je partner daar ook van weet. Daarom is het belangrijk om met je partner over seks te praten.

Met je vriendinnen kan je ook over seks praten. Dit kan over jullie ervaringen, verwachtingen, maar ook over je lichaam. Door met anderen te praten, kan je veel meer te weten komen over seks en het lichaam. Vaak begint een vraag met; is het normaal dat… Op vragen die zo beginnen kun je niet zelf een antwoord geven. Daarom is het dus belangrijk om ook met anderen over seks te praten.

Praat pas over seks als je je er goed en veilig bij voelt. Net zoals niemand jou mag dwingen om seks te hebben, mag niemand je dwingen om dingen te zeggen of verhalen te vertellen die je niet wil delen.

Bij wie kan ik terecht

Soms is het beter om te praten met een professional. Als je klachten hebt of problemen die je zelf niet kunt oplossen, of als je vragen hebt die je aan niemand anders durft te stellen. Je kunt, als je jonger bent dan 25 jaar, ook contact opnemen met Sense via: https://sense.info/nl/. Zij kunnen door de telefoon een antwoord geven op je vraag. Maar je kunt ook bij ze langsgaan om al je vragen over seks en seksualiteit te stellen. Als je vragen hebt of klachten over je eigen lichaam, dan kun je het beste eerst met je huisarts in gesprek.

Ben je niet tevreden over je seksleven, heb je pijn of ben je bang om seks te hebben, dan kan een seksuoloog je ook helpen. Een seksuoloog zal samen met jou (en je partner) kijken naar de problemen en jou (jullie) helpen om deze problemen op te lossen.

Sommige mensen weten niet goed hoe ze om moeten gaan met hun seksuele geaardheid of seksuele identiteit. Als je daar hulp bij nodig hebt, dan kan het helpen om te praten met een psycholoog. Dat wil niet zeggen dat er iets mis met je is. Veel mensen praten met een psycholoog of psychiatrisch verpleegkundige om hun gedachten op een rijtje te krijgen, om leren om te gaan met verandering en je ervaringen. Vaak worden de kosten voor een psycholoog vergoed door de verzekering. De psycholoog heeft net als de huisarts een geheimhoudingsplicht. Dat betekent dat hij niks van jullie gesprek aan anderen mag vertellen.

Deel, mail of print deze pagina
Facebook icon Twitter icon LinkedIn Icon E-mail icon WhatsApp Icon Print Icon