Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal

Het recht om niet genitaal verminkt te worden

08 november 2018

Er is een machtsstrijd gaande in migrantengemeenschappen. Vrouwen leggen zich niet langer neer bij het patriarchale leiderschap, maar willen zelf beschikken over leven en lichaam. Ze willen meedoen in de maatschappij. Dit is een goede ontwikkeling, die bijdraagt aan de emancipatie en integratie van deze gemeenschappen, zowel vrouwen als mannen. Het behoeft geen verbazing dat er veel tegenkrachten zijn. Een populaire manier voor mannen om hun macht te onderbouwen is door zich te beroepen op conservatieve interpretaties van religie.

Al lang zien we dat in de islamitische gemeenschappen dergelijke interpretaties gebruikt worden om de eigen gemeenschap buiten de Nederlandse samenleving te houden en de machtsstructuren te laten zoals deze zijn. Femmes For Freedom heeft er regelmatig op gewezen dat de Nederlandse overheid de emancipatie van mannen en vrouwen tegenhoudt door vooral contacten te onderhouden met de traditionele leiders in deze gemeenschappen, die conservatieve interpretaties en machtsstructuren blijven verspreiden.

Een oude manier waarop mannen hun macht in de gemeenschap proberen te handhaven is door genitale verminking van vrouwen te prediken. Genitale verminking van vrouwen is geen islamitische traditie. Genitale verminking is een gruwelijke manier om de macht en het eigenaarschap van de man over de vrouw in stand te houden.

Genitale verminking komt in verschillende gemeenschappen voor en is eerder geografisch dan religieus bepaald. Er is echter een gevaarlijke ontwikkeling gaande waarbij binnen islamitische gemeenschappen, waar vroeger genitale verminking van vrouwen niet voorkwam, nu genitale verminking wordt aanbevolen. Femmes for Freedom ziet dit als een poging om vrouwen terug op hun plaats te zetten binnen deze gemeenschappen door het oproepen tot deze vreselijke schending van hun mensenrechten. De gevolgen van genitale verminking van vrouwen zijn vaak zodanig dat vrouwen geestelijk maar ook lichamelijk niet meer in staat zijn normaal binnen de maatschappij te functioneren.

Recent werd duidelijk dat de As Soennah Moskee in Den Haag video’s op zijn website heeft staan waarin wordt gesteld dat genitale verminking van meisjes niet verplicht, maar wel aanbevolen is. De As Soennah moskee is een moskee met een Marokkaanse achtergrond, een gemeenschap waarin genitale verminking nooit voorgekomen is. Dat deze aanbevelingen nu wel gepredikt worden, is een gevaarlijke ontwikkeling. Femmes for Freedom vindt dat de Nederlandse regering een stellige reactie moet geven die duidelijk maakt dat er geen ruimte is voor de schending van fundamentele mensenrechten in Nederland. Femmes for Freedom heeft vandaag aangifte gedaan tegen de As Soennah Moskee wegens opruiing en aanzetten tot geweld.  Steun uw medemens, laat deze praktijk zich niet verder verbreiden.

Oproep! Doe aangifte tegen de As-Soennah Moskee

Wij roepen iedereen op die tegen vrouwelijke genitale verminking is, van zich te laten horen. Door ook aangifte te doen, geeft u een duidelijk signaal af; dat er in onze samenleving geen ruimte is voor opruiing, aanzetten tot geweld en zeker niet voor vrouwelijke genitale verminking. Iedereen kan aangifte doen. Anoniem aangifte doen kan helaas niet. Wij raden u aan voor domicilie op het politiebureau te kiezen.  Om u te helpen, hebben wij alvast een conceptaangifte opgesteld. U kunt deze conceptaangifte downloaden en uitprinten. Deze kan, ondertekend, gestuurd worden aan

Politie Eenheid Den Haag
Districtsrecherche
Hoefkade 350
2526 CH Den Haag

Mocht u niet in de gelegenheid zijn deze aangifte per post te versturen, dan kunt u het ondertekende document inscannen en mailen aan info@femmesforfreedom.com. Wij zullen de aangifte dan opsturen aan de politie.

Nederlandse overheid

De Nederlandse overheid is met betrekking tot genitale verminking al te lang inactief gebleven. Er zijn fondsen gereserveerd om in het buitenland aandacht te besteden aan vrouwelijke genitale verminking, en in Nederland worden drie instellingen gericht op preventie gesteund. Maar voor verminkte vrouwen is er geen perspectief buiten een lotgenotengroep. De Nederlandse overheid weigert de verminkte vrouw haar lichamelijke integriteit terug te geven en houdt daarmee de machtsstructuren uit de patriarchale gemeenschappen in stand. De vrouw mag ook van de overheid niet over haar eigen lichaam beschikken.

In 2014 beloofde de regering dat een hersteloperatie in het basispakket zou komen. Momenteel valt genitale verminking niet onder verminking zoals beschreven in de zorgverzekeringswet, en zijn eerdere aanvragen tot vergoedingen afgewezen. De belofte uit 2014 is niet nagekomen. Op 18 oktober 2018, vier jaar nadat er voor het eerst Kamervragen werden gesteld, werd gestemd over een motie van de PvdA om de ingreep alsnog te vergoeden. De coalitiepartijen, die eerder zelf ook vragen stelden hierover, heeft het amendement weggestemd. D66 heeft aangevoerd dat er eerst verder onderzoek moet komen, een bekend excuus om echte oplossingen over een regeerperiode heen te tillen. De minister geeft aan resultaten uit Engeland te wensen overlaten. Maar, in Frankrijk, waar de operatie is ontwikkeld, is ruim onderzoek gedaan en wordt de ingreep sinds 2004 vergoed  uit de basisverzekering.

Door de motie weg te stemmen, heeft de regering een grote kans laten liggen om tegen de verminkte vrouwen en meisjes te zeggen: jij bent ook onderdeel van deze maatschappij, wij willen dat je meedoet, jouw mensenrechten en lichamelijke integriteit zijn voor ons net zo belangrijk als die van elke andere Nederlander. Waarom, waarom klagen we steeds over de problemen bij de integratie met de migrantengemeenschappen, maar sturen we de mensen uit deze gemeenschappen die wel willen integreren steeds weg en blijft de overheid weigeren deze mensen voor vol aan te zien?

Voor meer informatie zie onze website en het recent verschenen artikel Femmes for Freedom boos om goedpraten vrouwenbesnijdenis

De campagnematerialen, zoals de cartoon, kunt u hier downloaden.

Deel, mail of print deze pagina
Icon Facebook Icon Twitter Icon LinkedIn Icon e-mail Icon WhatsApp Icon Printen