Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal

Kamervragen Jasper van Dijk (SP) vrouwenrechten in Egypte

21 mei 2021

Afgelopen dinsdag publiceerde het NRC een artikel over beoogde aanpassingen van de Egyptische familiewet. De voornaamste aanpassingen hebben betrekking tot de mannelijke voogd van een vrouw: hij neemt beslissingen over onder andere de kinderen, financiën en het huwelijk van een vrouw.  Met deze aanpassingen worden de bevoegdheden van de mannelijke voogd nog verder uitgebreid.

Deze ontwikkelingen zijn erg zorgelijk. De handelingsbekwaamheid van Egyptische vrouwen wordt hiermee gigantisch ingeperkt en hun vrouwenrechten worden geschonden. Dit geldt niet alleen voor vrouwen in Egypte, maar ook voor Nederlandse vrouwen met een Egyptische achtergrond. Ook zij voelen de impact van de nieuwe wetgeving wanneer ze zich in Egypte bevinden. Aandacht en actie van de Nederlandse overheid is daarom essentieel. Helaas blijft het in de Nederlandse media ongenoemd.

We moeten ons bewust zijn van de impact van deze aanpassingen. We juichen de Kamervragen van Jasper van Dijk (SP) daarom ook toe. We mogen dit niet accepteren.

Deel, mail of print deze pagina
Icon Facebook Icon Twitter Icon LinkedIn Icon e-mail Icon WhatsApp Icon Printen