Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal

Nieuwsbrief Femmes for Freedom - September 2024

17 september 2024

Lieve vrienden en vriendinnen,

We willen jullie graag op de hoogte brengen van de nieuwste ontwikkelingen bij Femmes for Freedom. Dankzij jullie onmisbare steun kunnen wij ons werk voortzetten en blijven strijden voor de rechten van meisjes en vrouwen, zowel in Nederland als wereldwijd. Jullie betrokkenheid en steun betekenen enorm veel voor ons, en we willen jullie daar dan ook oprecht voor bedanken.

Met warme groet,
Shirin Musa, directeur

 

Kom op woensdag 18 september naar de zitting tegen Den Haag
Op 18 september dient ons hoger beroep bij de Raad van State tegen de gemeente Den Haag in verband met de As Soennah Moskee. De moskee stelt dat vrouwenbesnijdenis vanuit religieus oogpunt aan te bevelen is. Wij vinden dat de burgemeester op grond van de Gemeentewet handhavingsmaatregelen moet nemen tegen deze gewelddadige ideeën. Tot nu toe heeft de burgemeester echter aangegeven dat hij hier geen actie tegen kan ondernemen, omdat dergelijke uitspraken onder de vrijheid van godsdienst vallen.

Wij vinden dit onacceptabel en zorgwekkend, niet alleen voor de levens en gezondheid van bi-culturele meisjes en vrouwen die het risico lopen op besnijdenis, maar ook voor de veiligheid en vrijheid van onze samenleving als geheel. Het toestaan van zulke ideeën kan de deur openen naar extremisme en geweld.

De zitting is openbaar en vindt plaats op 18 september om 10:00 uur aan de Kneuterdijk 22 in Den Haag. We nodigen iedereen uit om de zitting bij te wonen en samen met ons op te komen voor de rechten en veiligheid van meisjes en vrouwen.

Voor informatie over bereikbaarheid en de huisregels van de Raad van State, bezoek de website: www.raadvanstate.nl/contact.

 

Onze aanwezigheid in Venetië
Onlangs nam Shirin Musa deel aan de Vital Voices Global Dialogue Week 2024 in Venetië, een prestigieus internationaal evenement dat invloedrijke vrouwen uit verschillende sectoren samenbrengt. Tijdens deze inspirerende week had Shirin de kans om te vergaderen en ideeën uit te wisselen met enkele van de meest vooraanstaande vrouwen ter wereld, zoals Leymah Gbowee, Nadia Murad, Jacinda Ardern en Oprah Winfrey.

Als trotse vertegenwoordiger van Femmes for Freedom was het ongelooflijk om te zien hoeveel waardering ons werk krijgt. 12,5 jaar geleden hadden we nooit durven dromen dat onze strijd voor de erkenning van huwelijkse gevangenschap zoveel impact zou hebben. We zijn er trots op dat Nederland als eerste land ter wereld deze vorm van onderdrukking officieel heeft erkend. Maar onze missie stopt hier niet. Huwelijkse gevangenschap is een wereldwijd probleem en we blijven strijden voor erkenning en bestrijding hiervan op internationaal niveau.

De gelegenheid om ons werk op zo'n belangrijk podium te presenteren, heeft ons enorm veel waardevolle inzichten en netwerkmogelijkheden opgeleverd. We zijn Vital Voices ontzettend dankbaar voor deze ervaring en de kans om onze missie te delen met invloedrijke vrouwen van over de hele wereld, en om tegelijkertijd te leren van hun ervaringen.

 

Ontdek onze cursussen en lezingen
Bij Femmes for Freedom bieden we een breed scala aan cursussen en lezingen. Of u nu geïnteresseerd bent in gastcolleges, workshops, trainingen of advies, wij hebben de expertise om u te ondersteunen.

  • Gastcolleges: Interactieve lessen voor verschillende onderwijsniveaus over thema’s als huwelijksdwang, gedwongen achterlating en huwelijkse gevangenschap. Wij zetten jongeren aan het denken en stimuleren discussie over actuele onderwerpen.
  • Workshops en trainingen voor professionals: Maatwerktrainingen voor hulpverleners en vrijwilligers over onderwerpen zoals huwelijkse onvrijheid, seksuele gezondheid, financiële zelfverdediging, en zelfbeschikking, waaronder vrije partnerkeuze en studiekeuze.
  • Lezingen: Onze experts geven inspirerende lezingen bij diverse onderwijsinstellingen, maatschappelijke en culturele organisaties, bedrijven, politieke partijen, overheidsinstellingen en serviceclubs. Eerder spraken we onder andere bij Amnesty International, het ministerie van OCW, het Clingendael Instituut en ABN Amro.
  • Advies & onderzoek: Wij adviseren overheids- en onderzoeksinstanties en dragen bij aan sterker beleid en beter onderzoek.

Heeft u interesse in een van onze cursussen of in advies? Neem dan contact met ons op via info@femmesforfreedom.com.

 

Doneer
Wil je onze missie steunen? Elke bijdrage helpt ons om meisjes en vrouwen te beschermen en te strijden voor een veilige en vrije toekomst voor iedereen. Klik hier om te doneren en word deel van onze belangrijke missie.

Deel, mail of print deze pagina
Icon Facebook Icon Twitter Icon LinkedIn Icon e-mail Icon WhatsApp Icon Printen