Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal

Pleidooi voor Groningse beeldcampagne om de liefde te vieren

11 juli 2018

Mooie foto’s van zoenende mannen of van een Marokkaanse vrouw in innige omhelzing met een blonde Hollander; in het straatbeeld van Groningen mag diversiteit meer zichtbaar zijn. Dat willen Stadjers Ronald Schurer en Micha Boon ondersteund door het COC Groningen & Drenthe en Femmes for Freedom. Een stoere beeldcampagne levert volgens deze partijen een positieve bijdrage aan de zichtbaarheid van bijvoorbeeld homoseksuele liefde of relaties tussen mensen met een verschillende culturele achtergrond. Daarom hebben ze de Groninger gemeenteraad om medewerking gevraagd. Woensdagavond 11 juli zal het initiatief worden behandeld in de raad.

Het vrij kunnen uiten van je liefde voor iemand anders is voor verschillende groepen in Nederland, en dus ook in Groningen, nog niet vanzelfsprekend. Het overwinnen van vooroordelen, culturele verschillen of negatieve opmerkingen op straat als je als homo hand in hand loopt; het vergt soms de nodige moed om jezelf te zijn. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen zich in het openbaar soms nog te veel geremd voelen om te laten zien wie ze zijn en liefhebben. Een goed voorbeeld hiervan waren de soms agressieve reacties op de reclamecampagne van Suitsupply begin dit jaar.

De initiatiefnemers staan niet alleen in hun wens voor een positieve postercampagne in Groningen, een groeiend aantal organisaties steunt het initiatief. Zij hebben een ‘motie’ ondertekend om op Coming Out Day (11 oktober) de beeldcampagne te starten. De gemeenteraad is gevraagd om deze motie over te nemen. Femmes for Freedom heeft in andere steden eerder dergelijke campagnes georganiseerd. Micha Boon en Ronald Schurer: “Nú is het tijd voor een Groningse beeldcampagne om de liefde en de vrijheid te vieren. Zonder zichtbaarheid kan er immers geen sprake zijn van acceptatie. Daarom roepen we samen met het COC, Femmes for Freedom en een reeks Groningse organisaties de gemeenteraad op om aankomende woensdagavond de motie over te nemen en te steunen.”

Directeur Shirin Musa van Femmes for Freedom: “Iedereen heeft recht op de vrijheid om te kunnen zoenen, friemelen, trouwen, scheiden of juist alleen te blijven, ongeacht geloof, seksuele voorkeur, gender of politieke overtuiging. Femmes for Freedom staat voor volledige keuzevrijheid. Wij kijken ernaar uit om samen met Groningen de liefde en het individu te vieren.”

Voorzitter Annelies van Santen van COC Groningen & Drenthe: “In oktober staan we met de Coming Out Day en de jaarlijkse Regenboogweek stil bij de diversiteit van Groningen en vooral de zichtbaarheid en acceptatie van de lhbti-doelgroep. Een stoere postercampagne kan een mooie bijdrage leveren aan de zichtbaarheid van diversiteit voor een breed publiek.“ Organisaties die het initiatief willen ondersteunen kunnen zich melden via het e-mailadres Groningenviertdeliefde@gmail.com. Ook Groningers die hun verhaal willen delen worden van harte uitgenodigd om via dit adres contact op te nemen.

Deel, mail of print deze pagina
Icon Facebook Icon Twitter Icon LinkedIn Icon e-mail Icon WhatsApp Icon Printen