Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal

Talkshow Movies that Matter: I am Nojoom, age 10 and divorced

16 maart 2015

Talkshow

Op maandag 23 maart praat Myrthe Hilkens met regisseur Khadija al-Salami (I am Nojoom, age 10 and divorced) en Shirin Musa (directeur van Femmes for Freedom) over verborgen vrouwen, moderne slavernij en gedwongen kindhuwelijken. Ook zal zangeres Juli Scott optreden en word de Student’s Choice award uitgereikt. Meer informatie over de talkshow kunt u hier lezen.

De talkshow vindt plaats na de filmvoorstelling van I am Nojoom, age 10 and divorced. Een speelfilm gebaseerd op het verhaal van Nujood Ali die in 2009 op 9-jarige leeftijd Yemen opschudde door een scheiding aan te vragen. De film draait om kindhuwelijken, maar ook om de complexiteit van de langs elkaar levende rechtssystemen in Yemen, en de frictie tussen ‘universele’ mensenrechten en lokale culturele, religieuze en tribale rechten. De regisseur van de film, Khadija Al-Salami, is zelf op jonge leeftijd een huwelijk ontvlucht is aanwezig tijdens de talkshow.

Filmbeschrijving

Wanneer ze nog maar acht jaar oud is, wordt Nojoom gedwongen te trouwen met een man van dertig. Ze weigert zich echter als echtgenote te gedragen. Ze ontsnapt aan de tirannie van haar man, om vervolgens een scheiding aan te vragen. Jemen kent geen wet die kindhuwelijken verbiedt, noch een minimale huwelijksleeftijd. Volgens traditioneel gebruik is het dus geoorloofd dat een oudere man trouwt met een meisje van acht. Mede door het systeem van bruidsschatten zijn meisjes pure handelswaar. Wanneer Nojooms oudere zus wordt verkracht, verkoopt haar vader zijn land en vee en verhuist om de familie-eer te bewaken. Het gezin gaat naar de stad, maar heeft nauwelijks genoeg geld. Om kosten te drukken wordt Nojooms broer naar Saudi-Arabië gestuurd en wordt Nojoom verkocht aan een boer, die met haar zal trouwen. Ze heeft geen idee wat het huwelijk inhoudt en de realiteit blijkt erger dan haar kwaadste dromen. Regisseur Khadija al-Salami baseerde de film op de autobiografie van Nujood Ali, het meisje dat het symbool werd voor de schrijnende situatie van gedwongen kindhuwelijken in Jemen toen ze, nog maar tien lentes jong, de rechtszaal binnenwandelde en een scheiding aanvroeg. Al-Salami is een van Jemens eerste vrouwelijke filmmakers.

Nieuwsgierig naar de film? Bekijk de trailer en bestel je kaartjes hier.

19.00 uur: film I am Nojoom, age 10 and divorced, Filmhuis Den Haag

20.45 uur: Talkshow, Filmhuis Den Haag

 

Deel, mail of print deze pagina
Icon Facebook Icon Twitter Icon LinkedIn Icon e-mail Icon WhatsApp Icon Printen