Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal

Update: Kamervragen over “Ontsnap aan je vakantie”

04 december 2018

Op 22 augustus verscheen het opiniestuk “Waarom helpt Nederland zijn meisjes niet”in de Volkskrant. In dit stuk, geschreven door onze directeur Shirin Musa, wordt de beperkte hulp aan Nederlandse slachtoffers van huwelijksdwang en gedwongen achterlating in het buitenland nogmaals aan de kaak gesteld. Met de campagne “Ontsnap aan je vakantie” heeft Femmes For Freedom de meisjes en jonge vrouwen die slachtoffer (dreigen te) worden voorzien van praktische handvatten en handelingsperspectieven. Maar FFF verwacht vanuit de overheid ook meer steun, en pleit in bovenstaand artikel voor het implementeren van het Noorse model. Noorwegen handelt proactief en slaagt er in veel meer slachtoffers terug naar het eigen land te brengen, terwijl er procentueel gezien niet meer zaken zijn dan in Nederland.

Dit stuk, en de feiten die hierin uiteen worden gezet, waren de aanleiding voor enkele leden van de fractie van GroenLinks om schriftelijke kamervragen te stellen aan zowel de Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker, alsmede de Minister voor Buitenlandse Zaken, Stef Blok. Wij kijken uit naar de antwoorden van beide ministers en hopen dat er niet alleen meer inzage komt in de problematiek, maar dat er door beide ministeries ook actie wordt ondernomen om potentiële slachtoffers van huwelijksdwang en gedwongen achterlating sneller en adequater bij te kunnen staan.

Update 11 oktober 2018

Inmiddels heeft de Minister voor Buitenlandse Zaken, Stef Blok, antwoord gegeven op de vragen die gesteld werden door Nevin Özütok, Bram van Ojik en Kathalijne Buitenweg. Deze antwoorden kunt u hier teruglezen.

Deel, mail of print deze pagina
Icon Facebook Icon Twitter Icon LinkedIn Icon e-mail Icon WhatsApp Icon Printen