Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal

Verzoek tot sluiting As-Soennah Moskee

05 februari 2019

Femmes for Freedom verzoekt Burgemeester Krikke tot sluiting As-Soennah Moskee

Femmes for Freedom begint vandaag, op International Zero Tolerance Day for FGM de actie #RedDeVagina. Femmes for Freedom dient een handhavingsverzoek (zie PDF) in waarin zij burgemeester Krikke verzoekt over te gaan tot sluiting of het nemen van andere handhavingsmaatregelen met betrekking tot de As-Soennah Moskee. Dit verzoek doet Femmes for Freedom omdat strafbare feiten zoals het aanbevelen van vrouwenbesnijdenis, geweld tegen vrouwen, het stenigen van overspeligen, polygamie, maar ook de onderdrukking van vrouwen zijn gepropageerd en met deze uitspraken onze democratie en veiligheid op het spel staan.

De uitspraken in deze uitzending van Nieuwsuur waren al eerder reden voor Femmes for Freedom om aangifte te doen tegen het bestuur van de As-Soennah Moskee wegens opruiing en aanzetten tot geweld. Het track record van de moskee laat zien dat deze video’s en uitspraken geen losstaande incidenten zijn, maar een consequent gevaarlijk patroon. Daarom vraagt Femmes for Freedom de burgemeester de moskee te sluiten of het nemen van andere handhavingsmaatregelen en de openbare orde te herstellen. Door sluiting hoopt Femmes for Freedom dat de ondemocratische en het gewelddadige gedachtegoed van de moskee zich niet verder kan verspreiden. Het draagvlak voor dit handhavingsverzoek is groot. Femmes for Freedom had de kosten voor deze actie binnen twee dagen gerealiseerd via crowdfunding. Wij danken alle donateurs voor hun steun.

Op International Zero Day for FGM schrijft Femmes for Freedom ook alle Kamerleden aan. We vragen de Kamer om de vergoeding van hertsteloperaties na genitale verminking snel te realiseren. Deze actie #RedDeVagina blijft nodig, omdat de coalitiepartijen onlangs hiertegen stemde. Het argument dat er meer onderzoek nodig zou zijn, is grote onzin. In Frankrijk waar de operatie is ontwikkeld, wordt deze al sinds 2004 vergoed. Daar zijn meerdere onderzoeken met positieve resultaten verricht. Het kabinet blijft inzetten op actie tegen vrouwelijke genitale verminking in het buitenland, maar lijkt te negeren dat er vrouwen en meisjes in Nederland zijn die dagelijks moeten leven met de pijnlijke gevolgen van deze verminking.

De vagina is niet het epicentrum van eer, noch een politieke speelbal! Dat geldt voor genitale verminking en herstel, maar ook voor maagdelijkheidscontroles

Zoekresultaat maagdenvliesherstel

Wereldgezondheidsorganisatie van de VN (WHO) heeft duidelijk stelling genomen tegen deze controles en veroordelen deze als genderdiscriminatie en een schending van vrouwen- en meisjesrechten. Wij vragen de regering deze praktijken te verbieden in Nederland. #RedDeVagina staat ook voor lichamelijke integriteit en zelfbeschikking. Het is niet aan de ander te bepalen wat een vrouw met haar vagina doet of laat. Het is verontrustend om te zien dat er steeds meer aanbieders zijn van maagdenvlieshersteloperaties in Nederland. Deze operaties worden aangeboden door partijen met winstbejag. Zij concurreren met elkaar over de vagina’s van vrouwen heen. Hoewel facultatieve operaties passen binnen een vrije samenleving, mogen aan deze operaties, klinieken en reclames wel grenzen gesteld worden. Ook hiervoor doen wij een beroep op de Kamer. Vrouwen ondergaan deze operaties niet voor zichzelf, maar voor de man die perse een maagd als bruid wil. Je laat ook niet je neus corrigeren om deze vervolgens doelgericht kapot te laten slaan. Cultuur, geloof, traditie en politiek moeten buiten het broekje blijven. Femmes for Freedom blijft zich inzetten voor meisjes en vrouwen, voor vrijheid, gelijkheid en veiligheid. Dus ook voor vagina’s.

Femmes for Freedom is zeer blij met de steun van Jasper van Dijk (SP): ‘Vrouwenbesnijdenis is verwerpelijk en moet op alle mogelijke manieren bestreden worden. De aanbeveling om over te gaan tot vrouwenbesnijdenis – geuit vanuit de As Soennah moskee – is onacceptabel. Wij staan achter Femmes for Freedom. Het wordt tijd dat er paal en perk wordt gesteld aan dit soort perverse uitingen. Daarnaast moeten hersteloperaties uit het basispakket worden vergoed. Wij gaan Kamervragen stellen en we roepen de regering op hier mee aan de slag te gaan! ’

SP - Jasper van Dijk

Deel, mail of print deze pagina
Icon Facebook Icon Twitter Icon LinkedIn Icon e-mail Icon WhatsApp Icon Printen