Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal
Nieuwsbericht illustratieve afbeelding

Wet Tegengaan Huwelijkse Gevangenschap aangenomen!

ONTROERD, DANKBAAR - EN GESTERKT VOOR DOORGAANDE STRIJD

08 maart 2023

Op 7 maart heeft de Eerste Kamer de Wet Tegengaan huwelijkse gevangenschap aangenomen. Daarmee staat de Nederlandse wet definitief pal voor alle vrouwen die tot nu toe in rechtsongelijkheid en rechtsonzekerheid verkeerden.

Dit is het mooiste cadeau dat we dit jaar konden krijgen voor Vrouwendag. Femmes for Freedom heeft zich hier meer dan elf jaar voor ingezet, vanaf het allereerste civielrechtelijke proces ter wereld ooit van een vrouw - Shirin Musa - om haar vrijheid en recht terug te winnen.

Samen hebben we dit bereikt

Vanaf dat eerste proces hebben we keihard gevochten in rechtszalen, in debatten en in de politiek. In die elf jaar lange strijd hebben we niet alleen gestaan. De advocaten die in onze zaak geloofden, de journalisten die onze stem lieten horen, de NGO’s die zich bij ons aansloten, de politici die verandering steunden, al onze vrijwilligers en natuurlijk u allemaal, onze donateurs: zonder u was niets van dit alles mogelijk geweest.

Nu staat ook de wet volledig en onwankelbaar aan de zijde van alle vrouwen. Wij zijn trots en ontroerd bij deze mijlpaal. Nederland is het eerste land ter wereld dat haar vrouwen tegen dit onrecht verdedigt met wetgeving, beleid en hulpverlening. Vrouwen in Nederland schrijven, samen met de politiek, daarmee wereldgeschiedenis.

Een schaduw over onze blijdschap

Toch is er ook in Nederland nog een schaduw over onze blijdschap. Dat we wetgeving op papier hebben bevochten betekent helaas nog niet dat in de rechtsspraak de wetgeving ook werkt. Ondanks alle maatregelen, ondanks de nieuwe wet is er een vrouw die al veertien jaar in schrijnend onrecht van huwelijkse gevangenschap leeft. Zij verkeert elke dag van haar leven in de beperkingen en angst van huwelijkse gevangenschap. Wij vinden het verschrikkelijk en steunen haar volledig in haar doorgaande gevecht om zelfbeschikking.

In één van onze vorige nieuwsbrieven deden we een dringende oproep voor een advocaat die haar nu kan bijstaan. Inmiddels heeft Azzaad Ramsaroep zich bereid verklaard deze zaak op zich te nemen. Wij zijn daar ongelooflijk blij mee. We danken ook Bahar Manawi die zich hiervoor ook al sterk heeft gemaakt van harte. Onze bijzondere dank gaat ook uit naar juriste Mup Maessen die vanuit haar onvoorwaardeijke tomeloze inzet als vrijwilliger, bergen heeft verzet voor Femmes for Freedom en daarmee voor zo veel vrouwen in Nederland. We hopen dat we allemaal samen kunnen zorgen dat Nederland in 2023 voor deze vrouw eindelijk rechtvaardigheid en vrijheid brengt.

Steun vrouwen wereldwijd

Vrijheid voor vrouwen behoort niet te stoppen bij de grenzen van ons land. Femmes for Freedom vindt dat elke vrouw waar ook ter wereld gevrijwaard moet worden van de onterende en ongelijke huwelijkse gevangenschap. Femmes for Freedom komt ook internationaal op voor alle vrouwen

Vanaf vandaag staat de Nederlandse wet, als eerste ter wereld, pal voor deze vrouwen. Wij voelen ons zo ongelooflijk gesterkt om internationaal door te strijden. Vrijheid is geen gunst die je krijgt afhankelijk van de luimen van je man: vrijheid is een mensenrecht.

U kunt wereldwijd impact maken voor vrouwen met uw donatie.

 

 

Deel, mail of print deze pagina
Icon Facebook Icon Twitter Icon LinkedIn Icon e-mail Icon WhatsApp Icon Printen